Kerengő építését javasolja egy szolnoki a művárra, ám ezt sokan feleslegesnek tartják

Megosztás

Még át sem adták, máris kissé átalakítanák a szolnoki művárat. Az építkezés már eddig is alapos vihart kavart a szolnokiak körében, sokak túlárazott felesleges beruházásnak tartják. Most egy szolnoki polgár új ötlettel állt elő, de hamar le is oltották.

“Tegyük jobbá, élvezhetővé a szolnoki várat! Egy megvalósítható ötlettel! Kívülről egyhangú, kevés élményt nyújtó vár falára helyezzenek el egy kör alakú, korabeli stilusú, formályú, fából készített erkély szerű “ kerengőt”, akár kétszíntű magasságban is, ahova kívülről bármikor, bárki akadály nélkül fel/körbe mehet… és megtekintheti az egyébként szép környezet, táj látképét is, belépő díj nélkül! Úgy gondolom, hogy nem egy drága megoldás lenne, növelné a vár idegenforgalmi értékét is… és nem utolsó sorban hasznos élményt nyújtana a szolnokiak/és mások számára is! Remélem, ezt az illetékes szakemberek is olvassák, véleményezik …talán elfogadják!?”

Ezt írta egy szolnoki polgár a közösségi oldalon, ami részben azt is jelzi, hogy sokan megpróbálják valahogy elfogadhatóbbá tenni a sokak által eddig nemigen elfogadott építményt.

Persze többen azonnal le is oltották az ötletadót.

Valaki azt írta, hogy: “Nyitott kaput döngetsz, hisz a művár tetején olyan kilátás van, amit nehéz lenne űberelni. Azt hiszem, hogy a javaslatod jószándékú, laikus és egyben balesetveszélyes (lenne). Tervezése, kivitelezése további költségeket jelentene, tehát az ebben illetékes szakemberek bizonyára nem javasolnák.”

Nem maradt el a viszontválasz sem:

“Nem értek veled egyet: ugyebár a művár tetején lévő kilátás élményéhez eddig nem egyszerűen és nem sokan férhettek hozzá… ami a kritika egyik tárgya volt! A másik: a kívülre épített “kerengő” megépítése, használata költséges és balesetveszélyes lenne!? A beruházás eddigi költsége NÉGYMILLIÁRDBA került… ennyiért kaptak a szolnokiak egy haszontalan létesítményt! A vár elhelyezkedése kínálja az általam javasolt, mindenki/!/ számára, ingyenesen lehetővé tehető kilátói látványosságot! Az általam javasolt megoldás balesetvédelme természetes feladata lenne a tervezésnek és a kivitelezésnek …ami az eddigi 4 milliárdhoz képest nem lenne jelentős! Ne feledjük azt se, ez a megoldás javítaná a vár jelenlegi sivár képét…és a szolnokiak is hasznosnak találhatnák.”

Gedei Tibor városvédő, egykori önkormányzati képviselő ezt írta:

“Ellenzek mindenféle a lehetetlent, tisztára mosó módosítást, egyetlen jobbító módosítás lehetséges, az elbontás. Eredeti cölöp-földsánc várfalat építeni, legalább 50-100 méter hosszon, és a látogató központ igenis legyen egy olyan toronyban, amilyen az eredeti kaputorony volt.”

Kapcsolódó cikkek